Tuturor ne-a trecut prin minte, macar o data, cum ar fi ca in descursul vietii sa putem investi in proprietati imobiliare, astfel incat inchirerea lor sa ne asigure un confort financiar.
Nu de putine ori, agentiei noastre ii trec pragul persoane aflate la prima investitie, persoane cu intrebari, temeri, incertitudini, pareri preconcepute, dar cu potential financiar pentru o posibila investitie imobiliara.
Cele mai des intalnite intrebari sunt:
- Este o perioada buna pentru a investi?
- In cat timp imi pot recupera banii?
- Ce obligatii am eu ca proprietar? Dar chiriasul? Si multe alte intrebari.
Iata si cele mai des intalnite greseli pe care le fac persoanele aflate la prima investitie :
- Aleg proprietati mai scumpe, ale caror potential pe piata chiriilor nu se ridica la nivelul asteptarilor. *Important : Nu alegeti proprietati pe placul dumneavoastra, ci cele adecvate cererii pe piata imobiliara de inchirieri;
- Investesc foarte mult in apartament cu gandul de o obtine o chirie mai mare, chiar daca piata de inchirieri in zona aleasa nu prezinta un real interes (lipsa de infrastructura, puncte de interes, etc);
- Nu ofera facilitati chiriasilor pentru a-i mentine pe timp indelungat : plata facturilor pentru chirias (online lucrurile sunt foarte simple); asistenta in cazul unor defectiuni, intimitate si libertate etc;
- Nu pun accent pe detaliile, care fac diferenta : spatii de depozitare si nu doar mobilier minimalist; accesorii indispensabile in apartament pentru curatenie, bucatarie; terasa/balcoane.
Spre deosebire de anii trecuti, in care romanii aveau adanc inradacinta in minte ideea de “ a avea o casa, proprietate personala”, noile generatii mult mai mobile de altfel, aduc o mentalitate diferita si aleg din ce in ce mai mult varianta locuirii in chirie si nu in zone neaparat centrale, cat in zone cu facilitati : mijloc de transport, serviciu, scoli, gradinitie, etc. Aceasta tendinta incurajeaza pe de alta parte, pe cei care doresc sa faca o investitie in acest sens, oferta pe piata de chirii fiind insuficienta cererilor in momentul de fata, ca urmare foarte atractiva.
Lucrurile sunt relativ simple , atat timp cat detii informatiile complete si corecte si/sau ai langa tine o persoana care iti poate fi alaturi in acest proces; ca urmare nu ai nevoie neaparat de experienta in domeniul imobiliar sau de cursuri suplimentare.
Cel mai important aspect este, bineinteles, rentabilitatea proprietatii alese („yeald-ul”) ; aceasta se traduce in numarul de ani in care investitia se poate recupera. In Romania, eficacitatea generata prin inchirierea imobilelor atinge un procent situat intre 5%-7%. De exemplu, un apartament in valoare de 100.000 Euro, cu un randament de 7%, isi va recupera investitia in aproximativ 14 ani, cu o chirie lunara de aproximativ 600 Euro.
*Important: taxele si impozitele la stat, inclusiv pentru inregistrarea contractului de inchiriere, eventuale imbunatatiri/reparatii/investitii de-a lungul perioadei de inchirere, revin in sarcina proprietarului astfel incat randamentul sa oscileze intre 5% si 7%.
Cele mai bune proprietati pentru a fi inchiriate sunt apartamentele mai mici: garsoniere si apartamentele cu 2 camere. Se inchiriaza repede, nu stau mult pe piata, pozitionate in zone semicentrale langa mijloace de transport, mobilate modern si practic. Cererea ramane mare inclusiv pentru imobilele mai vechi (dupa 1977), atat timp cat sunt pozitionate in zone de interes si au un aspect placut si “fresh” in interior, dar bineinteles imobilele noi au un avans.
“Cunoasterea inseamna putere.”
Ralph Waldo Emerson